Mobilność do Wisły – DZIEŃ 2

Dzień drugi mobilności rozpoczął się z mocnym przytupem od dyskusji na temat tolerancji, gdzie uczestnicy mieli przed sobą szereg zadań warsztatowo-ruchowych. Na początku wszyscy tworzyli hasła dotyczące promowania postaw tolerancji. Następnie poruszono temat różnic pomiędzy zachowaniem i myśleniem Polaków a Ukraińców. Okazało się, że po obu stronach wygląda to bardzo podobnie i nie ma wyraźnych podziałów między nami. Po dość poważnej rozmowie w ramach rozluźnienia, uczestnicy mieli za zadanie stworzyć kwiaty z balonów. Warsztaty przebiegały bardzo sprawnie, a uczestnicy bardzo szybko wykonywali poszczególne zadania. Dało się zauważyć, że młodzież coraz bardziej współpracowała ze sobą i otwierała się na grupę.

Po przerwie obiadowej zaplanowano wycieczkę do centrum Wisły. Wszyscy razem przemierzali miasto wzdłuż rzeki Wisła, aby dotrzeć do rynku. Po drodze uczestnicy zobaczyli pomniki Marii Konopnickiej oraz „Źródeł Wisły”. Z rynku wybrali się pod skocznię narciarską obok której znajdowała się kolej linowa, która zabrała ich na Wierch Skolnity. Na górze młodzież miała okazję zobaczyć największą w Europie rzeźbę rombanicy, czyli siekiery wbitej w pień, spotkała alpaki oraz podziwiała panoramę Beskidu Śląskiego.