PL – „Czym chata bogata, tym rada…”

Tym razem spotkanie uczestników w ramach projektu „Co wiemy o tolerancji” nr 2022-1-PL01-KA152-YOU-000067324 pobudziło nasze apetyty. Uczniowie poznali tradycyjne potrawy ukraińskie takie jak: barszcz ukraiński, ziemniaki faszerowane, solianka, bogracz, kotlet po kijowsku, różnego rodzaju pierogi (pielmieni, czebureki czy wareniki) oraz syrniki.

Kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata w różne smaki z uwagi na wpływ kultury, religii i położenia geograficznego Ukrainy.  Jej potrawy charakteryzują się prostotą i charakterystycznym sposobem przygotowywania. Na ukraińskich stołach znajdujemy potrawy bazujące na mące, grzybach, rybach, warzywach, kiszonkach, mięsie, ogórkach, kaszy gryczanej. Ziemniaki nazywane drugim chlebem stanowią podstawę większości potraw.

Przepisy na wymienione poniżej dania z kuchni ukraińskiej znajdziecie na stronie projektu „Świat na talerzu” w kafelku „Książka kulinarna do pobrania”

• Ziemniaki faszerowane po chłopsku
  • Pieczone Ziemniaki
  • Syrniki – placuszki robione na bazie twarogu